Information från oss på Kattlycka
Tekniska bitar
* Inkl. moms och Exkl. moms
Priserna ändras beroende på land men det står ändå alltid Inkl.moms vid varje produkt. I kassan syns momsen separat och Norge samt Åland har då 0,00 kr i moms.
Registrera din leveransadress så visas rätt priser! Priserna kan annars vilseledande visas utan moms för svenska kunder.
* Swisha höga belopp
Det finns beloppsgränser för swish. Gränsen varierar för olika banker men är ofta satt till några tusen kronor per vecka. Du kan själv gå in i din internetbank och höja beloppsgränsen om du ska swisha höga belopp.
* Postnummer ogiltigt
Om du får felmeddelande om att postnumret är ogiltigt när du registrerar din adress så gör ett mellanslag mellan tredje och fjärde siffran. Exempel: 211 30
* Beställningar via e-post
Det går bra att skicka beställningar via e-post men då finns ingen möjlighet till faktura/delbetalning/kort eftersom vår betalpartner bara tar uppgifter via e-butiken.
Vill du maila in din beställning så ange leveransadress, telefonnummer och vilka varor du önskar. Betalningen ska sedan göras i förskott med swish eller till bankgiro.
Norge
- * Norge 390 SEK
Alla Royal klösträd kan skickas till Norge. Kostnad: 390 SEK exkl. moms. Inga andra varor skickas.
Moms och eventuella tullavgifter ska betalas i Norge när du får varan.
I vår e-butik dras momsen bort när du har valt Norge som leveransadress. (Det kan felaktigt stå texten "inkl. moms" även om momsen är avdragen.)
Alla priser i butiken utgår från SEK och omräknas till NOK efter dagens valutakurs.
Ditt personnummer - ID behövs! Vi behöver uppge detta i tullens exportdokument för momsdeklaration så att paketen ska kunna levereras.
Kanske kan tullens importkalkylator hjälpa dig se kostnaderna för en förtullning: https://www.toll.no/no/verktoy/importkalkulator/ -
Bruk av fødselsnummer ved fortolling
Når du deklarerer en vare til Tolletaten, må du også oppgi fødselsnummeret ditt ved deklareringen. Hvis en annen enn du selv deklarerer varene på vegne av deg (for eksempel transportøren, når du handler på utenlandske nettsider), trenger vedkommende fødselsnummeret ditt i deklareringen til Tolletaten.
Du kan derfor bli bedt om å oppgi fødselsnummer (11 siffer) når du handler i utenlandske nettbutikker. Hvis du ikke ønsker å oppgi fødselsnummeret til nettbutikken, kan du spørre nettbutikken om du kan oppgi nummeret direkte til transportøren hvis han har behov for det.
https://www.toll.no/no/netthandel/ - Förklaring:
- Norge är inte medlem i Europeiska Unionen och därmed räknas leveranser till Norge som import.
- Du ska inte betala någon svensk moms vid import. Priserna i kassan visas därför utan moms när du angivit en norsk leveransadress. (Det kan felaktigt stå texten "inkl. moms" även om momsen är avdragen.)
Mer information om import finns på www.toll.no
-
Frakt
- * Flera paket
Försändelser som består av flera paket kommer inte alltid fram på samma dag. De kan komma ifrån varandra i olika paketsorteringar. - * Hämta paket - Boka utkörning
Ombuden tar emot paket på max 20 kg. Tyngre eller skrymmande paket finns hos postkontor eller på terminaler.
Man kan behöva boka dag för utkörning. Detta syns på paketspårningen på Postnords hemsida. Man kan också hämta om man föredrar det. - * Postnords leveranser - Royal klösträd
-
Paket som väger över 20 kg har utkörning eller hämtas hos Postnord. Man kan boka dag för utkörning.
Övriga paket kan hämtas hos ombud.
Ett klösträd består av ett eller flera paket beroende på modell. Detta innebär att leveransen kan bli uppdelad på både utkörning och ombud.
Paketen kan spåras på Postnords hemsida.
https://www.postnord.se/
Förlänga hämtningsdatum från 7 dagar till 14 dagar:
På vissa pakettjänster kan du som mottagare kostnadsfritt förlänga sista hämtningsdatum till totalt 14 dagar. Detta kan göras antingen i Postnords app eller på Postnords hemsida.
https://change.postnord.com/v8/se/
Postnords APP kan laddas ner här:
http://app.postnord.com
-
Postnords kundservice:
Telefonnummer 0771-33 33 10 mån-fre kl. 08.00-19.00.
- * Ditt telefonnummer
Det telefonnummer du anger kommer att skrivas in i adressen på paketet utifall fraktbolaget vill nå dig. Ange därför ett telefonnummer som kan användas dagtid och som inte behöver skyddas från andras ögon. Om du inte vill att ditt nummer skrivs ut kan du uppge det i meddelanderutan i beställningen. Kom då ihåg att om det är ett paket med utkörning så kommer inte fraktbolaget att kunna ringa dig. - * Skyddad identitet
Har du skyddad identitet finns ingen folkbokföringsadress vilket innebär att det inte går att välja faktura eller delbetalning som betalsätt.
Vi lämnar inte ut några uppgifter till utomstående men adress och telefonnummer skrivs på paketet och ses av fraktbolag och ombud. Det kan kännas tryggast att be en god vän beställa istället. - * Vänta inte med att öppna paketet!
Om det skulle finnas fraktskadade delar måste detta reklameras inom 3 vardagar hos fraktbolaget. (Detta sköter vi.) Därför är det inte någon bra idé att vänta med att öppna paketet. Även om du inte ska montera direkt så ta dig tid att åtminstone gå igenom alla delar. -
Klösträd
- * Tips!
Halkskydd i taket - om takfästet glider kan man prova använda gummidukar som används som halkskydd under mattor och stolsdynor. Klipp till en bit och lägg emellan. Det finns också ett "kladdigare" alternativ, en antiglidduk som butiker med handikapphjälpmedel säljer.
- * Färger
Färgnyansen kan avvika från det bilderna visar på grund av ljussättning, dåliga bilder och olika bildskärmsinställningar.
* Taupe eller antracitgrå (mörkgrå)
Bilderna visar färgskillnaden. Liggkorgen är i färgen Taupe.
- * M8 eller M10 skruv, gänginsats
Sisalpelare har ofta gänginsats M8 eller M10. Detta betyder 8 mm eller 10 mm. Skruvens tjocklek, skruvdiameter, är då lite mindre än 8 eller 10 mm.
Tjockleken på skruven mätas bäst med ett skjutmått. Man mäter yttermåttet, utanpå gängorna.
Ett tips: Ta en blyertspenna och stick ned i skruvhålet på pelaren. Om pennan inte passar i gänginsatsen så är det M8. Om pennan går in i gänginsatsen och kan vridas lite så är det M10. - * Takfästet till takhöga klösträd
- Muttrar/vingmuttrar ska skruvas åt var sitt håll på stången för att klösträdet ska kunna spännas fast mot taket. En ner mot pelaren och en upp mot takplattan.
Om det är ont om utrymme upp till taket, prova något av dessa monteringsalternativ:
1. Luta klösträdet och skruva in takfästet hela vägen i botten i sisalpelaren. Ställ klösträdet upprätt igen och skruva upp takfästet mot taket.
2. Sätt ihop takfästet med den sista, översta sisalpelaren före uppmontering och montera sedan upp sisalpelaren med takfästet på klösträdet.
-
Burar
- * Tips!
Om papegojan lyckas skruva upp skruvar finns ett medel som heter Loctite 243. Detta låser skruvarna så det inte blir lika enkelt att skruva upp. En sorts gänglåsning/skruvlim. Det finns att skaffa i flertalet butiker som t.ex. Ahlsell, Elfa, Kontorsgiganten, Laitis och flera andra ställen. - * Burar - Laga mindre skador själv, till exempel lösa metallpinnar:
Om det skulle uppstå mindre skador som till exempel att metallpinnar i gallret lossnar i svetsningen, då kan man prova med ett lim som bilden visar. När limmet har härdat är det som en svetsning. Finns att beställa på Internet. Leta efter JB Adhesive Weld eller JB Weld Original. Kolla att det är samma som på bilden. JB har flera olika produkter.
* Montering av burar
Burar monteras enklast genom att man skruvar i alla skruvar löst först och sedan när alla skruvar sitter på plats drar man åt hårdare, den ena efter den andra tills alla är hårt åtskruvade.
- * Skötselråd för burar
- Som de flesta vet så rostar metall av fukt. Det är därför viktigt att hålla en metallbur så torr och ren som möjligt för längre hållbarhet. Detta gäller alla metallburar som inte är tillverkade av rostfritt stål. De är gjorda för inomhusbruk med normal luftfuktighet. Även om färgen skyddar så finns känsliga ställen. Där ramdelarna svetsas ihop t.ex. går det inte att galvanisera eller måla insidan.
- * Funderar du på hur stor bur som behövs?
- Det finns föreskrifter om minimått för burar. Djurskyddsmyndigheten har skrivit in dessa i sin s.k. författningssamling. Mer information finns på Jordbruksverkets hemsida.
Nedanstående länk leder till mer information samt tabellen där du kan räkna ut hur stor bur som behövs till olika sällskapsfåglar.
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/andrasallskapsdjur/burfaglar.4.62af51191240430af4d80002623.html
* Att fixa egna sittpinnar till undulater och andra burfåglar
Här nedanför finns bra information om olika träslag till dina fåglar. Vi har hittat denna sammanställning på sidan omlet.se:
https://www.omlet.se/guide/undulater/sittpinnar_i_burar/s%C3%A4kra_tr%C3%A4slag/
Säkra träslag för sittpinnar
Om du planerar att leta reda på ‘vilda’ sittpinnar är det viktigt att undvika trä som kan vara giftigt för dina undulater. Det är bäst att hålla sig till inhemska träsorter, eftersom alla prydnadsträ inte provats i undulatburar. Följande lista inkluderar Europeiska träslag som fungerar bra som undulatsittpinnar:
- Alm
- Ask
- Björk
- Bok
- Gran
- Hagtorn
- Lärkträd
- Lönn
- Mullbär
- Poppel
- Ros
- Rönn
- Syren
- Tysklönn
- Vide
- Vildäpple
- Äpple
- Dessa vanliga icke-inhemska träslag är också säkra att använda:
- Apelsin
- Bambu
- Citron
- Dadel
- Douglasgran
- Dracena
- Eukalyptus
- Fikon
- Fönsterfikus
- Ginkgo
- Hibiskus
- Hickory
- Lime
- Mandel
- Nordamerikansk poppel
- Palm
- Palmlilja
- Trädormbunke
- Vinrankor
- Yucca
Massvis med andra träslag är förmodligen också helt säkra, men varför chansa? Förmodligen finns det tillräckligt med arter här ovanför att välja mellan.
De flesta köpta sittpinnar är gjorda av obehandlad furu, och det är helt okej. Men undvik färsk furu, eftersom det ger ifrån sig en klibbig olja. Balsaträ är säkert, men det håller inte så länge som sittpinnar. En aktiv undulat kommer tugga sig igenom det på några dagar!
OBS! Det finns opassande träslag för undulater
Istället för att skriva ner alla hundratal säkra träslag är det lättare att ha en ‘undvik dessa’-lista. Följande relativt vanliga arter har orsakat problem hos undulater, så använd dem inte som sittpinnar:
- Al
- Amerikanskt blåbär
- Aprikos
- Asklönn
- Azalea
- Blåregn
- Ceder
- Ek
- Enbär
- Fläder
- Getapel
- Gullregn
- Hortensia
- Idegran
- Jasmin
- Järnek
- Kardborresläktet
- Kastanj
- Lagerväxter
- Ljung
- Liguster
- Mango
- Mistel
- Muskot
- Myrten
- Nektarin
- Oleander
- Persika
- Plommon
- Rhododendron
- Salvia
- Tobak
- Trollhassel
- Valnöt
Undvik behandlat trä, såvida du inte köpt det hos en ansedd djuraffär. Drivved du hittat på stranden kommer alltid vara lockande att ha i som utsmyckning i buren, men eftersom det är svårt att säga vilket träslag det är, eller om de kommit i kontakt med giftiga ämnen, är det bäst att undvika.