Att välja klösträd – Kvalitet, storlek, design och kattens val

Av alla kattsaker som är bra att ha till katten är klösträdet bland det knepigaste att välja. Vi tipsar här om vad man kan titta på och hur man ska jämföra så katträdet blir så rätt som möjligt för både dig och katten. 
   

Katträden ser ju likadana ut. Vad skiljer?

Marknaden är full av klösträd som på bild ser rätt likadana ut men priset eller tillverkaren är inte samma. Det är inte alltid lätt att se vad som skiljer. Här listar vi detaljer som visar vilken kvalitet och funktion man kan förvänta sig av kattställningen:

  • Pelarna/stolparna – Det är att föredra om klösstolparna är helt täckta med sisalrep eftersom tyg på dessa snabbt kommer att klösas sönder och hänga i remsor. Diametern på sisalpelarna påverkar också hur stabil klösmöbeln känns.
  • Vikten – Ju tyngre bottenplatta och andra delar är desto stadigare står katträdet. Ingen blir glad om det vinglar eller tippar när katten busar eller klättrar. Om inte vikten anges kan man titta på tjockleken på delarna.
  • Storlek på sovplatser – Liggkorgar, kojor och sovhyllor är ofta för små på billiga eller mindre klösmöbler och passar kattungar bäst. Kolla storleken på dessa delar före köp och jämför med din katt.

       
Hur stor klösmöbel och vilken färg?

Val av storlek och design på katträdet bestäms ofta av hur hemmet ser ut. Några praktiska saker att fundera på kring kattklös:

  • Utrymmet hemma – Hur stor plats finns? Hitta ett ställe där du tror katten kan trivas och få bra utsikt, få lugn och ro och få vara nära husfolket. Liggkorgar och hyllor med bara en fästpunkt är vridbara och kan justeras lite efter det utrymme som finns. Välj så stort klösträd som möjligt så blir katten glad, eller bygg ett eget klösträd. Många katter brukar uppskatta liggkorgarna där det är mysigt att kura ihop sig och sova. 
  • Övrig inredning – Kanske vill man att stilen på kattmöbeln ska gå ihop med andra möbler hemma och inte avvika allt för mycket. Tänk dock på att antal liggkorgar och andra sovplatser i klösträdet bör vara fler än antal katter. Vi har reservdelar till klösträd om du vill komplettera din kattställning med fler sovplatser.
  • Kattens färg – Kattmöbler blir fulla med katthår och man behöver hålla rent. Vill man vara lite praktiskt så väljer man färg på klösträdet efter kattens färg så syns katthåret mindre. Ljus katt = ljust katträd, mörk katt = mörkt katträd.

    

Se alla våra klösträd 😊