Kattställning - Montering, stabilitet och problemlösningar

Ett bra katträd är enkelt att montera och står stabilt men ibland uppstår ändå en del huvudbry. Här delar vi våra erfarenheter och förhoppningsvis kan detta vara till hjälp för andra kattägare och kunder. 

   

Montering av klösträd

Handskar - Använd gärna handskar när du monterar klösmöbeln. Sisalrepet är lite stickigt och man kan råka få stickor i händerna av det.

Takfästet till takhöga klösträd - Muttrar/vingmuttrar ska skruvas åt var sitt håll på stången för att klösträdet ska kunna spännas fast mot taket. En ner mot pelaren och en upp mot takplattan.

Takfäste till katträd

Takhöjden - Monteringen är ofta enkel men något som ibland ställer till det är takhöjden. Har man valt ett lite väl högt katträd kan det bli knepigt att montera de översta delarna eftersom det behövs ett antal centimeters mellanrum mellan taket och klösträdet. Man kan prova något av följande sätt:

  • Luta katträdet och skruva in takfästet hela vägen i botten i sisalpelaren. Ställ klösträdet upprätt igen och skruva upp takfästet mot taket.
  • Sätt först ihop takfästet med den översta sisalpelaren och montera sedan upp sisalpelaren med takfästet i toppen på klösträdet.
  • Om det finns en lite högre plats i närheten kan man montera hela kattställningen där och sedan styra det till rätt plats. Till exempel vid en taklucka eller intill trappan till övervåningen.

   

Stabilitet för busiga eller tunga katter

Om ditt klösträd känns lite ostadigt när katten använder det så finns några lösningar att ta till:

  • Ställ katträdet i ett hörn så är det mer skyddat när katterna tar fart och rusar uppför klöspelare och hyllor. Finns inget lämpligt hörn så ställ det mot en vägg.
  • Lägg något tungt på bottenplattan så står klösmöbeln stadigare.
  • Använd ett väggfäste. Det finns färdiga metallfästen att köpa men man kan även göra eget. Den enklaste varianten är att bara ta ett tunnare rep eller ett band och göra en snara runt sisalstammen och sedan fästa i väggen.
  • Om det är en takhög kattställning där takfästet glider kan man prova lägga halkskydd mot taket. Man kan köpa gummidukar som används som halkskydd under mattor och stolsdynor. Klipp till en bit och lägg emellan. Det finns också ett "kladdigare" alternativ, en antiglidduk som butiker med handikapphjälpmedel säljer.

  

Övriga problemlösningar

Skruvgänga - Har du köpt utbytespelare och det råkade bli fel skruvgänga? Vi har en adapter skruv till sisalpelare. Den kan sättas mellan M8 gänga och M10 gänga.

Adapter skruv till klösträd

M8 och M10 - Hur vet man om man har M8 eller M10 i sin kattställning?
Sisalpelare har ofta skruvgänga M8 eller M10. Detta betyder 8 mm eller 10 mm. Skruvens tjocklek, skruvdiameter, är då 8 eller 10 mm utanpå gängorna. 
Tjockleken på skruven mäts bäst med ett skjutmått. Man mäter yttermåttet, utanpå gängorna. 
Vad har sisalpelaren för gänga? Ett tips: Ta en blyertspenna och stick ned i skruvhålet på pelaren. Om pennan inte passar i gänginsatsen så är det M8. Om pennan går in i gänginsatsen och kan vridas lite så är det M10.

Skruv M8 eller M1