Metallburar - Montering, skötsel och problemlösningar

Papegojburar och andra fågelburar finns i stort urval och det är inte helt lätt att veta skillnader i kvalitet och funktion bara genom att titta på bilder och jämföra. Samma sak med råttburar och andra smådjursburar.

- Metallen i olika modeller kan vara olika kraftig vilket sällan syns på bilder. Tunnare, mjukare metall böjer sig lätt i frakt och hantering men fördelen är att det då är rätt lätt att fixa till det och böja tillbaka.
- Dörrar, luckor skiljer i öppningsanordning och låsen kan också skilja i utformning.
- Hjulen kan man också titta på. Det finns plasthjul och det finns metallhjul.
- Plast är vanligt förekommande när det gäller gnagarburar och det gillar vi inte eftersom plastlådor och plastdelar lätt kan gnagas sönder. Där är metall ett bättre val tycker vi även om det kan bli rostangrepp med tiden. 

Här delar vi våra erfarenheter och ger några tips & trix vilket förhoppningsvis kan vara till hjälp

Montering av bur

Burar monteras enklast genom att man skruvar i alla skruvar löst först och sedan när alla skruvar sitter på plats drar man åt hårdare, den ena efter den andra tills alla är hårt åtskruvade.

Det är en stor fördel att vara två när man monterar eftersom det är stora delar att hålla på plats när man ska skruva.

Skötselråd för burar

Fukt gör att metall rostar. Även om metallen är pulverlackad finns alltid känsliga ställen.Där ramdelarna svetsas ihop t.ex. går det inte att galvanisera eller måla insidan.
Det är därför viktigt att hålla en metallbur så torr och ren som möjligt för längre hållbarhet. Detta gäller alla metallburar som inte är tillverkade av rostfritt stål eller aluminium. De är gjorda för inomhusbruk med normal luftfuktighet. 

Bottengaller eller inte?

Det blir ofta diskussioner om huruvida ett bottengaller är bra eller dåligt. De flesta burar tillverkas med bottengaller ovanför bottenlådan eftersom veterinärer säger att burfåglar inte ska trampa i sitt bajs. Samtidigt tycker många fågelägare att fåglar behöver kunna picka sand på botten och inte hindras av ett galler. Smådjur ska inte heller trampa i sitt bajs men tassar är känsliga och att gå på galler är inte bra för de små djurens tassar. Gäller även hyllplan. 

Vi ska inte ge oss in i den diskussionen men vill belysa att ett bottengaller i de flesta fall är flyttbart. Om det blir för stor öppning där gallret har suttit kan man sätta igen det med en trästav.

Bottengallret är nödvändigt att ha på sin plats när man ska städa buren. Detta för att buren ska vara rymningssäker. Övrig tid kan ni nog avgöra själva vad som passar bäst för era husdjur. 

Fixa med lim

Om papegojan lyckas skruva upp skruvar finns ett medel som heter Loctite 243. Detta låser skruvarna så det inte blir lika enkelt att skruva upp. En sorts gänglåsning/skruvlim. Det finns att skaffa i flertalet butiker som t.ex. Ahlsell, Elfa, Kontorsgiganten, Laitis och flera andra ställen.

Gänglåsning till metallburar

    

Om det skulle uppstå mindre skador som till exempel att metallpinnar i gallret lossnar i svetsningen, då kan man prova med ett lim som bilden visar. När limmet har härdat är det som en svetsning. Finns att beställa på Internet. Leta efter JB Adhesive Weld eller JB Weld Original. Kolla att det är samma som på bilden. JB har flera olika produkter.

Lim till metallburar